Robne marke

Translate

Video

Shema

Naslovna_rotator_1
Naslovna_rotator_2
Naslovna_rotator_3
Naslovna_rotator_4

Česta pitanja

 

1.Koliko duboko prodire Radcon®?

Radcon prodire toliko duboko, koliko je potrebno da bi se postigla ispod-površinska izolacija, unutarnja membrana kod cementnih betona koja se sama obnavlja.

Radcon® je u praksi pokazao prodiranje do dubine od 60mm u 140 godina staroj žbuci od mekog pijeska/vapna, između pješčanih cigli.

Rezultat je da je materijal za žbuku mnogo trajniji od originalnog proizvoda.

Testovi na Radconu® pokazuju prosječno prodiranje od 14-17 mm na betonu kvalitete za ceste do 40 milja na sat (CSIRO). Nadalje, laboratorijsko ispitivanje materijala koje podržava NATA pokazuje prosječno prodiranje od 20 mm na betonu za brzine do 32 milje na sat (Warnok Hersey).

 

2.Što se događa ako dođe do pucanja betona, nakon izvršene hidroizolacije primjenom Radcona®?

Pod uvjetom da se radi o cementnom betonu (sklon ispiranju kalcija), imamo znanstveno dokumentirane dokaze koji pokazuju pukotine do 1,00 mm širine, uslijed slijeganja tla bez propuštanja vode s donje strane ploče (Sveučilište South Wales).

Kod pojave slijeganja terena u kišnim periodima, Radcon® je bubrio usporedno sa širenjem pukotina.

To je nadalje u trusnim područjima Tajvana,Saipana (Newcastle Australia).

Potresi su pomaknuli betonske objekte obrađene Radconom®, uzrokujući propuštanje kroz već postojeće pukotine. Kišnica je sama omogućila da se popravak odvija kroz nekoliko dana,stoga nisu bili potrebni nikakvi popravci.

U biti, Radcon® ostaje reaktivan u betonu sanirajući svaku daljnju pukotinu ili rascjep,pod uvjetom da u betonu ima slobodnog kalcija i da postoje vlažni periodi za bubrenje.

 

3.Kako Radcon® sprječava prodiranje soli i drugih kontaminanata do čelične armature.

Radcon koristi vodu za hidroizolaciju na isti način kao što djeluje Volclay (vulkanska bentonitna glina).

Samo,umjesto na površini,Radcon® stvara istu barijeru unutar prvih nekoliko milimetara betona tretiranog Radconom®.

Obzirom da testovi potvrđuju prodiranje hidroizolacije 14 do 17 mm u beton za brzine do 40 milja po satu, prodiranje vode ili soli u prva 2-3 mm nije bitno za trajnost strukture, jer bilo koja armatura ima iznad sebe sloj betona od 20mm.

 

4.Gdje ne bi trebalo koristiti ili primjenjivati Radcon® za beton?

Kod primjene Radcona® potrebno je kapilarno usisavanje u suhi beton,prije zalijevanja vodom.

Zbog toga se Radcon® ne može primijeniti na vlažni beton, bilo da je samo vlažan ili da voda kroz njega prodire. Materijali sa rastom kristala bolje odgovaraju za ovakve primjene (npr.Radmyx)

Radcon se ne smije koristiti na betonskim površinama gdje su struktura betona i/ili postojeće pukotine kontaminirane s materijalima koji odbijaju vodu.

Očito, ako se voda ne može apsorbirati, onda se ne može ni Radcon®, tako da je njegova kemijska reakcija s cementnim betonom onemogućena.

Radcon® je općenito prikladan za sve površine iznad površine tla, uključujući primjenu kod svih spremnika za vodu.

 

5.U okviru jamstva Radcona® , što se podrazumijeva pod stabilnom pukotinom, u usporedbi s nestabilnom pukotinom ili pukotinom koja se širi.

Nažalost, kada graditelji grade strukturno nestabilne objekte i oni počinju propuštati, najprije se optužuje dobavljač hidroizolacijskog materijala.

Postoje neka vrlo jednostavna opažanja i pokusi koji mogu biti od koristi prije nego se pozovu univerzitetski stručnjaci sa svojim potenciometrima.

Na primjer, bilo koja strana nestabilne pukotine obično uzrokuje trošenje na rubovima, gdje se odlamaju male krhotine betona.

U slučaju sumnje, možete izvršiti jednostavnu provjeru, naljepljivanjem mikroskopskog stakalca na svaku stranu pukotine i njegovim promatranjem.

Na primjer na parkiralištu, kod vožnje preko pukotine može doći do lomljenja stakla, pokazujući time nestabilnost.

Nadalje, krov zgrade može biti nestabilan u prijelazima između vlažnog i suhog vremena.

I u ovim prijelazima mora doći do lomljenja stakla, što ukazuje na nestabilnost strukture.

 

6.Što se događa ako za vrijeme primjene Radcona® pada kiša?

Jako je važno da se Radcon® kapilarnim djelovanjem apsorbira u beton, što se obično vidi ako je suh na dodir,prije zalijevanja vodom.

Ako kiša padne na mokri Radcon, za pretpostaviti je da će biti potrebna ponovna primjena Radcona, kada se beton osuši.

 

7.Što se događa ako se proizvod ne zalijeva vodom prema uputama?

Kada Radcon nakon primjene postane suh na dodir (2-6 sati nakon nanošenja), prvo zalijevanje je najvažnije za postizanje njegove trajne aktivnosti.

Drugo i treće zahtijevano zalijevanje ima ulogu omogućavanja dovoljnog širenja proizvoda unutar betona, za brtvljenje betonske strukture i postojećih pukotina.

 

8.Kako znate da koristite dovoljno proizvoda prilikom prskanja sprejem?

Na cementnim blokovima za brzine do 5 milja na sat koji su izloženi atmosferskom djelovanju, s jednom litrom Radcona® može se obraditi samo 1,5 m² površine. Na betonu za 50-60 milja na sat, litra Radcona može pokriti do 8 m2 površine (jednom litrom prosječno se pokriva 4-6 m² površine).

Kod primjene Radcona® mora se vidjeti kako proizvod teče po površini, da bi navlažio beton.

Jednostavno nanošenje na površinu, bez zasićenja, smatra se nedjelotvornim.

 

9.Kakva su poboljšanja trajnosti postignuta primjenom Radcona® na beton?

Nakon primjene Radcona® na cementnom betonu, više neće dolaziti do propuštanja strukture, armatura neće hrđati iako može doći do nepovoljnog djelovanja s donje strane koja nije obrađena.

Površine koje su obrađene Radconom® trajno će otkloniti lomljenje betona, sprječavanjem smrzavanja/odmrzavanja i oštećenja solju za odmrzavanje.

Daljnje testiranje pokazuje da područje djelovanja ima povećanu tvrdoću na 6 do 8 po Mohs skali, gdje je 8 ekvivalent granitu.

 

10. Koliki tlak vode podnosi Radcon® prije propuštanja?

Na Radconu® je izvršeno nekoliko takvih testova. Vjerojatno je do danas najznačajniji SINTEF Norway test koji pokazuje da Radcon® zadržava hidroizolacijski učinak pod tlakom od 400 m vodenog stupca.

U objavljenom rezultatu SINTEF-a radi se o betonskom cilindru koji je popustio pod tlakom od 400 m vodenog stupca.

 

11. Koliki se vijek trajanja može očekivati od betona koji je hidroizoliran Radconom,korištenjem pristupa sustava Radcrete?

Definiraj o pristup Radcon sustava kod potpune hidroizolacije.

To uključuje primjenu Radcona na betonske materijale.

Za prodore i građevinske spojeve preporučljivo je korištenje materijala kao što je RX Waterstop.

Korištenje takvih materijala od bentonitne gline nadopunjuje se Radconom, za postizanje potpune trajne hidroizolacije. Period održavanja za dilatacijske spojeve je 20 godina.

Međutim, ako se može postići rješenje dilatacijskog spoja fizičkom barijerom kao npr. metalnim limom iznad njega, i taj pristup rješenju može postati dio sustava za koji nije potrebno održavanje.

Neograničena trajnost Radcon proizvoda potvrđena je od CSIRO-ustanove australske vlade za testiranje. Ovo izvješće može se naći na našim stranicama pod naslovom „The Virtuous Cycle of Radcon“ koji je zaštićen našom lozinkom.

 

12.Kakvo je djelovanje temperature na učinak izolacije Radcona i sposobnost ponovne izolacije?

Radcon se mora primijeniti iznad 5°C, zbog osiguranja nepostojanja smrznute vlage unutar betona koji će se obrađivati. Nadalje,Radcon može reagirati samo s slobodnim kalcijem i vodom, za stvaranje kemijske izolacije pri temperaturi koja je 5°C ili viša. Radcon se ne smije koristiti pri temperaturi iznad 35°C ,jer će se proizvod raspršiti u atmosferi i dodatno osušiti na površini betona,prije kapilarne apsorpcije.

Kada se Radcon pravilno primjeni, temperatura postaje irelevantna i proizvod je prikladan za primjenu na temperaturama ispod nule ili visoke temperature.

 

13.Kakvo je djelovanje temperature na učinak izolacije Radcona i sposobnost ponovne izolacije?

Do sada ste vjerojatno utvrdili da je Radcon proizvod kojem je glavna karakteristika aktiviranje vodom.

Zbog toga se sve boje i akrilne membrane na osnovi vode NE smiju stavljati preko betona obrađenog Radconom.

Ako koristite akrilne membrane na osnovi vode za trakaste brtve na izvedbi prodora itd.,najprije izvedite taj posao na betonskoj strukturi i sačekajte da se potpuno osuši, prije hidroizolacije Radconom.

Jedino drugo upozorenje na oblogama je IZBJEGAVAJTE alkidne boje označavanje linija. Ove boje su tako napravljene da ostaju na površini betona s minimalnom apsorpcijom u beton. Budući da je Radcon znatno smanjio apsorpciju u beton, boje za označavanje površina zadržavat će se na površini i ljuštiti se.

Kod korištenja trakastih brtvi treba označavati linije prije primjene Radcona ili „idealno“ primijeniti Radcon na čitavom području i zatim koristiti žutu boju na osnovi terpentina ili alkohola, za označavanje linija.

Budući da je apsorpcija znatno smanjena, ovakav pristup će dati slične rezultate, kao da je korištena boja za označavanje linija.

Cementna obloga ili boja na osnovi alkohola ili terpentina neće izgubiti sposobnost prianjanja.

 

14.Dali Radcon oštećuje građevinske materijale?

Budući da beton s Radconom ima visoku pH vrijednost (11,7), treba izbjegavati njegov dodir s aluminijem, staklom i glaziranim pločicama.

Osigurajte da Radcon ne dođe u dodir s takvim materijalima,što naravno uključuje i automobilski lak.

 

15.Dali je Radcon štetan za okoliš?

Radcon je jedna od najsigurnijih ikada razvijenih hidroizolacijskih tehnologija za okoliš. Zbog toga je Radcon certificiran kao prihvatljiv za upotrebu u spremnicima pitke vode i pored toga je korišten u akvarijima sa slanom morskom vodom. Morske životinje spadaju među najosjetljivija stvorenja u dodiru s toksičnim naplavinama, odnosno u slučaju pristupa bilo koje toksina u materijalima.

 

16.Dali je Radcon prikladan za hidroizolaciju svježih betona?

Radcon hidroizolacija djeluje kroz čitav vijek trajanja svih cementnih betonskih mješavina.

Među prikladne betone spadaju OPC,PPC smjese bez pepela ,C smjese s pepelom,smjese šljake i mikro smjese kamena,ograničene na 3% zamjene cementa.

IZBJEGAVAJTE smjese betona koje se brzo suše. Ti betoni sadrže dodatak pepela tipa F ili vulkanskog pepela, što dovodi do zatvaranja slobodnog kalcija u molekularnoj strukturi betona, čime sprječava izolacijsko djelovanje Radcona na nove pukotine koje se mogu kasnije pojaviti. Radcon ne može doći do slobodnog kalcija,ako on jednostavno ne postoji.

 

17.Dali je Radcon sličan proizvodu koji se temelji na rastu kristala?

Radcon se često uspoređuje s materijalima koji se temelje na rastu kristala, ali to su ipak potpuno različite tehnologije. Rast kristala stvara krute dentritičke kristale koji blokiraju molekule vode. Zato rast kristala izaziva veliko toplinsko opterećenje, te je pretjerana primjena osuđena na propast u kratkom vremenu, ukoliko nije izvršena toplinska izolacija. Za usporedbu, Radcon stvara amorfni gel u betonu i u postojećim pukotinama.

Gel se može ciklički širiti i skupljati u hidroizoliranim pukotinama do 1,3mm širine, dopuštajući ciklus širenja i skupljanja od 0,4 mm, bez propuštanja kroz ploču. (Test izvršen na univerzitetu u Bologni).

To je vrsta tolerancije visokog toplinskog opterećenja koju dobavljači proizvoda, temeljenih na rastu kristala, mogu samo sanjati.

Usprkos tomu materijali temeljeni na rastu kristala nude idealni vijek trajanja rješenja hidroizolacije, za primjene kod niskih toplinskih opterećenja, kao što su primjene kod slabije potrebne toplinske izolacije, kao i kod spremnika za držanje vode. Iz gore navedenih razloga, Radcrete Pacific isporučuje Radmyx s rastom kristala, kao komplementaran proizvod.

 

18.Dali se među drugim materijalima na osnovi silikata nalaze proizvodi slični Radconu?

Radcon je jedinstven među svjetskim hidroizolacijskim materijalima i ostao je takav., kroz svoju 27 godišnju povijest, do danas. Na tržištu postoje mnogi slični materijali na bazi silikata, međutim niti jedan nije osposobljen za zadovoljavanje uloge membrane, u pogledu potpunog sprječavanja prodiranja vode i soli, u bilo koji gornji red armature, a naročito ako postoje pukotine koje propuštaju. Većina uglednih dobavljača vrlo su pošteni u iznošenju općenitih ograničenja svojih proizvoda za hidroizolaciju. Ipak, globalno postoji niz proizvođača koji tvrde da imaju proizvod s istim učinkom kao i Radcon.

Kod tih piratskih kompanija možete naći reference s naših Radcon stranica, s rezultatima naših testova i s izravnom povredom autorskih prava u katalozima njihovih proizvoda. KUPCI OPREZ, jer se tim silikatnim materijalima može postići početna izolacija, čak i uz postojanje pukotina koje propuštaju. Međutim, doći će do stvaranja kristala silikatnog dehidrata koji će prenositi vodu u kišnim periodima. Za usporedbu , Radcon će zadržati svoj elastični amorfni gel, unutar strukture i pukotina betona i sprečavat će prodiranje vode,lebdećeg onečišćenja i soli.

 

19. Kakav je Radcon u usporedbi s drugim materijalima za izolaciju, kao što su silani, siloksani i metilmetakrilati?

Radcon ne samo da zamjenjuje sve trenutačno poznate kvalitetnije membranske izolacije, nego , naravno, zasigurno postaje najbolja svjetska tehnologija zaštite betona. Uobičajena sredstva za izolaciju, kao što su silani, siloksani, metilmetakrilati i čak silikati, mogu osigurati samo opću zaštitu betona, bez rješenja najslabije točke, odnosno postojećih pukotina. Izolacijska sredstva najčešće se koriste kao opća zaštita od oštećenja smrzavanja/odmrzavanja, prodiranja lebdećeg onečišćenja i donekle, od djelovanja soli za odmrzavanje. Očigledno je da je dvostruko oblaganje silanom koji sadrži 100% krute tvari, značajno skuplje uz istu cijenu, nego jedna primjena Radcona za hidroizolaciju koja djeluje kroz čitav vijek trajanja betona.

 

20.Ako je Radcon čudesan proizvod, kako to da ga nije lansirao neki globalni gigant?

Radcon je uvijek ostao tehnologija u privatnom vlasništvu, tijekom svojih 27 godina postojanja.

Kod proučavanja preuzimanja društava u hidroizolacijskoj djelatnosti tijekom prošlog desetljeća, vidljivo je da su velike kompanije gotovo isključivo preuzimale druge velike kompanije.

Poticaj za takvu praksu vidimo u potrebi stvaranja gospodarstva u velikim razmjerima ,npr.kupovanjem tržišnog udjela, zatvaranje tvornica, smanjenjem broja djelatnika i gašenjem branda za grupe proizvoda. U građevinskoj djelatnosti gdje su potrebne inovacije kao što je Radcon, stvarna istina je drugačija. Kompanije koje proizvode membranske zaštite očekuju posao na ponovnom osposobljavanju , a proizvođači asfalta gledaju skidanje svog proizvoda s gornjih slojeva mosta, za zamjenu membranske zaštite. Proizvođači armatura zadovoljni su kada vide hrđanje čelika, a proizvođači betona, kad u 21 stoljeću vide značajno skraćivanje kriterija 100-godišnje trajnosti.

 

21.Dali je Radcon kompatibilan s drugim hidroizolacijskim proizvodima koji se koriste za dilatacijske spojeve

Budući da Radcon proizvodi gel od kalcijevog silikatnog hidrata, svi betonski proizvodi prianjat će za beton koji je obrađen sa Radconom. IPAK, budući da se Radcon neodređeno aktivira vodom, ako za pojedinosti gradnje koristite akrilne membrane na osnovi vode, ti radovi moraju biti dovršeni prije Radcona.

 

22.Što se događa u slučaju postavljanja asfalta koji je obrađen sa Radconom?

Ako se asfalt postavlja iznad Radcona pri 160 °C, to neće imati nepovoljno djelovanje na njegov učinak. Test vezivanja asfalta koji je izvršen od nadležne ustanove za autoceste u Washingtonu, pokazuje da nema gubitka vezivanja kod postavljanja iznad kontrolnog uzorka, kao i iznad uzorka koji je tretiran Radconom.

 

23.Kolika je otpornost betona koji je obrađen Radconom, na djelovanje jakih kiselina i lužina?

Znatnim smanjivanjem apsorpcije kiselina i lužina u betonu, Radcon će poboljšati opću trajnost betona. To će znatno smanjiti djelovanje jakih kiselina i lužina, ali Radcon nije 100%-tno rješenje. U stvarnosti, radi se samo o inertnim epoksidnim oblogama i rezistentnim materijalima za oblaganje, koji mogu pružiti 100% dugoročnu zaštitu., ako nemaju oštećenja koja mogu dovesti do pukotina. Radcon nije u potpunosti preporučljiv za sprječavanje djelovanje jakih kiselina i lužina.

 

24.Što se događa ako pukotina koja propušta nastavlja propuštati i nakon primjene Radcona?

Jedna od velikih značajki Radcona je, da nakon stvarnog završetka jedne njegove primjene postoji propuštanje, to se lako može locirati. Za razliku od korištenja membrane, gdje se voda može širiti ispod mjesta propuštanja, kod primjene Radcona problem se može otkloniti izravno, na mjestu pukotine koja propušta.

U nekim slučajevima, prodiranje vode uzrokovat će daljnje bubrenje Radcona, što će ublažiti situaciju. Alternativno, problem može zahtijevati postavljanje izolacije od silikonskih zrnaca ispod mjesta propuštanja, tako da se Radcon može naliti u pukotinu i daljnjim dolijevanjem vode postići 100%-i rezultat hidroizolacije.

 

25.Kakva je oprema potrebna za primjenu Radcona na betonu?

Kod manjih primjena može se koristiti manja Solo prskalica „za polijevanje“ koja može pokriti 160 m² u jednom satu. Za veće poslove može se koristiti krilna pumpa, na zahtjev priključena na Honda motor koja po jedinici pokriva 800 m² na sat.

 

26.Što se događa kod obrade Radconom, ako postoje nestabilne pukotine koje se šire zbog nestabilnosti ili greške strukture?

Niz godina aktivno smo pratili primjenu Radcona na strukturno nestabilnim građevinama, na kojima smo ustanovili postojanje nestabilnosti. Ove građevine obično su loše riješena parkirališta, na kojima postoji opterećenje uslijed gibanja vozila. Za te primjene Radcon je primarni materijal za hidroizolaciju betona, gdje se nestabilne pukotine rješavaju korištenjem elastomera za prilagođavanje pomacima, bez propuštanja.

 

27.Dali će Radcon spriječiti propuštanje radona kroz temelje i podrumske prostorije?

Svi silikatni materijali sprječavaju propuštanje zračenja kroz beton. Ispitivanja na terenu dokazala su sposobnost Radcon proizvoda za značajno smanjivanje prijenosa radona. Ipak, zbog zdravstvenih problema koji su povezani s ispuštanjem radona, Radcrete ne objavljuje rezultate ispitivanja primjene, niti za njih preporučuje Radcon.

 

28.Dali će Radcon izmijeniti izgled betona nakon primjene ili nakon dužeg roka?

Kod primjene Radcona na betonu koji je zaliven vodom i pušten da se osuši, uvježbano oko uočit će lagano jačanje sjaja, zbog viška površinskih silikata dugoročno , neće doći do nikakvih vizualnih promjena, uključujući bilo koji oblik gubitka boje.

 

 

29.Nakon koliko vremena se Radcon može primijeniti na beton?

Predlažemo prethodno vlaženje betona, 28 dana prije primjene Radcona. Međutim, Radcon se može primijeniti u roku od nekoliko dana, nakon nalijevanja betona.

Ako je period od nekoliko dana skraćen na nekoliko dana, izvođač mora biti spreman na kontrolu nakon 28 dana, zbog osiguranja da nije došlo do stvaranja novih većih pukotina, koje bi mogle zahtijevati ponovnu primjenu Radcona na tim mjestima i daljnje zalijevanje vodom, za osiguranje 100 % hidroizolacije čitavog područja.

 

30.Kako beton treba pripremiti za primjenu Radcona?

U svim slučajevima dajemo prednost postupcima pripreme vodom koja jamči da neće doći do kontaminacije betona. Ako se traže visoko kvalitetni agensi za pripremu, njih će sasvim sigurno trebati ukloniti mlazom vode ili pijeska zbog prodiranja Radcona kod primjene.

 

31.Koliki je rok upotrebe Racona?

Čak i kod polupraznog spremnika s poklopcem zatvorenim tako da ne propušta zrak, Radcon se može čuvati neograničeno vrijeme. Prije primjene treba ga uvijek promiješati. Radcon se ponaša slično kao i boja, te se krute čestice a naročito teški silikati talože iz otopine, stvarajući kruti talog na dnu bačve. Ispravnim miješanjem, te krute čestice opet će se disperzirati u otopini Radcona.

 

32.Dali se mora zalijevati vodom drugi i treći put?

Nakon što Radcon postane suh na dodir, prvo zalijevanje vodom je od bitne važnosti. Ako se ne zalijeva u roku od nekoliko sati, nakon što je postao suh na dodir, sustav propada i materijal Radcon nije korisniji od silikatnog materijala za ukrućivanje poda. Zalijevanje se 2. i 3. dan može vršiti u bilo koje vrijeme. Obično su potrebna tri zalijevanja vodom tijekom 3 dana, za postizanje dovoljnog bubrenja Radcona u pukotinama, odnosno za postizanje 100%-tne hidroizolacije. Kada Radcon postane suh na dodir, ne treba se previše zalijevati. Dobro je ograditi područje i omogućiti da se pukotine pune s vodom.

 

33.Da li se Radcon može primijeniti tamo, gdje su već bili korišteni drugi materijali za izolaciju?

Jasno je, da svi materijali namijenjeni odbijanju vode od betona, također odbijaju Radcon i time sprječavaju njegovo prodiranje i postizanje krajnje hidroizolacijske reakcije.

Morate osigurati potpuno uklanjanje prethodnih neispravnih materijala. Ako su pukotine bile kontaminirane prethodnim materijalima, može se pokazati potreba brušenja uskim alatom, primjena Radcona i postavljanje nestežuće žbuke.

 

34.Kako bi izgledali opći podaci o Radcon tehnologiji, u dokumentaciji ponude?

Radcrete Pacific ili njegovi ovlašteni globalni predstavnici isporučuju materijal koji se temelji na natrijevom silikatu i nema boje ni mirisa. Materijal na temperaturama okruženja reagira sa slobodnim vapnom iz betona,stvarajući složene kalcijeve silikate koji nisu topivi u vodi i kemijski su otporni spojevi za punjenje površinskih i pod-površinskih pora u betonu, uključujući propusne pukotine, čime stvaraju kontinuiranu pod-površinsku membranu sa značajkom ispuštanja plinova. Isporučitelj materijala mora biti u stanju dostaviti certifikat Savezne vlade, kojim se potvrđuje sposobnost materijala za zadovoljavanje ekvivalenta zaštite površinske obloge, prema članku 4.3.1© iz AS3600 Propisa o betonskim građevinama, tako da imate jamstvo nabavke prave hidroizolacijske tehnologije, a „NE“ samo običnog materijala za brtvljenje. Pod odgovarajućim certifikatom hidroizolacije može se smatrati BBA certifikat, EU certifikat ili certifikat Australske vlade, putem CSIRO tehničke procjene. Nakon primjene, hidroizolacijski materijal imat će sposobnost ponovnog brtvljenja novostvorenih pukotina, kada se one pojave,čime se sprječava prodiranje vode i soli do armature, te lomljenje betona i oštećenja od smrzavanja/odmrzavanja.

 

35.Dali se Radcon može koristiti na postojećoj gornjoj ploči koja popušta?

Radcon izolira od prodiranja vode sve cementne betone, uključujući armirane gornje ploče. Dok Radcon izolira gornju ploču od prodiranja vode, često se događa da se voda širi ispod ploče preko neispravno izvedenih prodora, djelovanjem kiše tjerane vjetrom na vanjske površine zgrade,kroz električne vodove,kroz grudobranske zidove s vanjske strane itd. Sama obrada gornje ploče predstavlja za vas rizik, ako su vam poznati bitni problemi s kojima se možete suočiti nakon primjene Radcona,zbog drugih poznatih problema ispod gornje ploče.

 

36.Dali Radcon potiče rast gljivica (plijesni) na obrađenom betonu?

Budući da Radcon ima visoku pH vrijednost (11,7), spriječit će i uništiti pojavu rasta gljivica. Na vlažnim mjestima u sjeni, gdje može doći do pojave gljivica, ako je beton obrađen Radconom, uklanjanje gljivica je vrlo jednostavno jer spore ne mogu prodrijeti u strukturu betona.

 

37.Dali Radcon privlači nečistoće i lebdeća onečišćenja na obrađeni beton?

Radcon,kao silikatni materijal, elektrostatski ne privlači lebdeća onečišćenja. Obrnuto vrijedi za materijale za brtvljenje, a naročito za materijale na bazi silikonata.

 

38.Dali obrada Radconom ubrzava koroziju ili druga onečišćenja čelične armature?

Visoka lužnata narav cementnih betona pasivizira čelik i sprječava hrđanje. Ovdje ponovno visoka pH vrijednost Radcona djeluje na točno isti zaštitni način. Testovi Univerziteta iz Novog Južnog Welsa zaista potvrđuju, da Radcon može povratiti lužnatost betona koji je siromašan lužinama.

 

39.Globalno gledano kakva je cijena Radcon u usporedbi s drugim certificiranim tehnologijama hidroizolacije?

Zadržimo se na certificiranim materijalima. To je proizvod koji sprječava pristup vlage i soli u strukturu betona i postojeća napuknuća, zadovoljavajući time članak 4.3.1 iz propisa AS3600, u pogledu propusnosti klorida i vode. Na toj osnovi Radcon predstavlja najjeftiniji pristup hidroizolaciji betona, na svjetskom tržištu. Sigurno se može pronaći sličan silikatni materijal po nižoj cijeni, međutim tu se radi o preporuci materijala za brtvljenje koji bi morao zadovoljiti zahtjeve hidroizolacije. Ti se materijali ne isporučuju kao certificirane hidroizolacijske tehnologije, jer ne zadovoljavaju zahtjeve AS3600.

 

40.Kako krajnji korisnik nabavlja Radcon za potrebe svog gradilišta?

Krajnji korisnik se može obratiti svom ekskluzivnom distributeru firmi Radcon Croatia d.o.o.,Strojarska 2,

10 000 Zagreb, tel.00385/1-2441-293, fax.00385/1-2301-270,email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. , i dobiti sve potrebne informacije o proizvodu,pakiranjima i cijenama. Radcon dolazi u pakiranjima od 2 litre,5 lit,20 lit i 200 lit. Način preuzimanja i dostave ugovara se s distributerom.

 

41.Dali popusti za vjernost znatno doprinose cijeni proizvoda?

Ako smo slijedili naš model poslovanja tijekom prvih 15 godina postojanja ponude popusta, to bi značajno utjecalo na cijenu Radcona. Radcon je 15 godina pratio model djelatnosti koji je temeljen na visoko plaćenim letećim izvršnim djelatnicima u cijelom svijetu, plaćajući im smještaj u hotelima sa 4 zvjezdice i šaljući ih na seminare o proizvodu, uz davanje poduke o podršci proizvoda, upoznavanje o proizvodima itd.Poništavanje takvih dodatnih troškova, popust za vjernost prilično je dobro nadoknađen u kombinaciji s elektronskom komercijalnom bazom podataka na webu, što donosi čak i veće daljnje uštede u troškovima tehničkih djelatnika glavnog ureda. Vidimo da se naši glavni konkurenti na tržištu koje je preplavljeno proizvodima okreću prema angažiranju samo trgovačkih predstavnika za olakšavanje pritiska ostvarenja dobiti. Jednostavno smo otišli korak dalje, tako da djelatnici normizacije i nabavljači hidroizolacije mogu kvantificirati naš proizvod kroz dobivene elektronske informacije, dobiti najbolje karakteristike proizvoda, najniže troškove i prednosti popusta za vjernost.

 

42.Osim postignute niske cijene hidroizolacije, dali postoje druge opipljive prednosti kod gradnje?

Druge opipljive prednosti Radcona mogu biti značajne i različite.

  1. a)Niska cijena primjene – Radcon se može primijeniti vrlo brzo, u usporedbi s primjenom tradicionalnih postupaka izolacije.
  2. b)Fast Track gradnja – u uvjetima vlažne klime često je potrebno ukloniti potpuno vlagu iz betona, prije postavljanja nepropusnog materijala na vrhu, što može dovesti do značajnih kašnjenja. Za usporedbu, Radcon se može primjeniti čim je površina betona vizualno suha.
  3. c)Nema mehaničkih oštećenja – nakon primjene, Radcon ne može biti oštećen od drugih sudionika gradnje, što dovodi do prepirke oko krivnje s najvjerojatnijim rezultatom jednog gubitka svih strana.
  4. d)Veće uštede pri gradnji i inženjeringu – npr. primjena Radcona za parkiralište vrši se izravno na građevinskoj ploči. Otpadanjem potrebe dodatne gornje ploče štedi vrijeme,novac i zahtjeve inženjeringa. Isto vrijedi za željezničke mostove,gdje nisu potrebne dodatne ploče iznad hidroizolacije, budući da se balastne grede mogu postaviti izravno na građevinske ploče koje su obrađene Radconom.

 

43. Ima li Radcon nedostataka?

Od 1991.Radcon se suočio sa 61 nedostatak na gradilištu. 16 nedostataka na gradilištu odnose se na strukturne greške građevine kojima su uzrokovane nestabilne građevine.

Svi sporovi bili su riješeni bez intervencije suda, jer su stručna izvješća jasno ukazala na nedostatke gradnje. Preostalih 46 nedostataka na gradilištu pojavila su se isključivo u Queenslandu,Australia. Preko 9 godina ti nedostatci su predstavljali najveći znanstveni proboj,kojem se Radcrete ikada mogao nadati. svaki od tih građevinski stabilnih objekata bio je uspješno izoliran Radcrete proizvodom.

U roku od 1-3 godine svaka od tih građevina koja je sadržavala više od 20% letećeg pepela, kao zamjenu za cement,postala je krhka i na njoj su se počele širiti pukotine. Tada je Radcrete otkrio utjecaj F pepela na brzo sušenje,zbog zatvaranja strukture.

Radconu nije preostalo slobodno vrijeme za djelovanje, jer su se te nove ali stabilne pukotine širile. Znanstveni labaratoriji bi osporavali ovaj zaključak, jer brušenjem mogu skinuti uzorke betona s F pepelom i još uvijek pronaći kalcij. Kod napuklih zidova na terenu ipak taj kalcij nisu mogli isprati. Zato je autogeno osposobljavanje bilo izgubljeno, kao i pasivnost čelika na hrđanje te je kod ponovne primjene Radcona na nove pukotine, jednostavno dolazilo do ispiranja tog proizvoda, tijekom postupka zalijevanja vodom. Ako se djelatnici normizacije betona čude zašto napukli betoni ne mogu više ispuštati pasivizirajući kalcij i svi vide pojavu hrđe, Radcrete održava 15 godišnje terensko iskustvo u tim pitanjima, radom u mnogim zemljama.

Budući da Radcrete ne daje tehničke savjete i ne odgovara na upite, u slučaju vašeg zanimanja za rješenje betona, preporučamo Vam izdanje Američkog instituta za beton „Vidljive i nevidljive pukotine na betonu“ R.W.Burrows,svibanj 1997. Gospodin Burrows je kao 80-godišnjak napisao ovaj dokument, na temelju svog

60-godišnjeg istraživanja ponašanja betona.

 

44. Dali Radcon zadržava vlagu u betonu?

Ne,Radcon je propusni sustav koji dopušta izlaz vlažnih isparavanja, dok istovremeno sprječava prolazak vodenih molekula i zagađenja, do čelične armature.

 

45.Kakav je učinak Radcona u sprječavanju prodiranja goriva,ulja i masti u beton i dali ti materijali nepovoljno utječu na djelovanje Radcon proizvoda?

Navedeni materijali ne mogu prodirati u beton koji je obrađen s Radconom. Na primjer, mast će uvijek ostaviti trajnu mrlju na obrađenom betonu. Beton obrađen Radconom ne može biti trajno zamrljan mašću, jer će se mast očistiti budući da mast i navedeni proizvodi ne mogu prodirati u beton i zbog toga ne mogu izazvati trajni gubitak boje na napadnutim područjima. Nadalje,ti materijali ne mogu nepovoljno utjecati na djelovanje Radcona, te će njihov učinak biti u potpunosti održan.

 

46.Kakav učinak ima Radcon na sposobnost vezivanja cementnih materijala i dali uopće utječe na sposobnost?

Ispitivanja na uvrtanje veze cementnih materijala obrađenih Radconom pokazuje 27% jaču vezu između tih materijala (Univerzitet Kolumbija-ispitivanja vučne čvrstoće)

 

47.Dali je Radcon otporan na sulfate?

Rast kristala pokazuje otpornost na sulfate,jer aktivni sastojci koriste topivi kalcij za formiranje dendridičkih kristala, čime beton postaje otporniji na djelovanje, ali dugoročno, ne potpuno otporan. Radcon također nudi veću zaštitu od sulfata, korištenjem slobodnog kalcija za stvaranje gela tvrdog kao staklo. Budući da ni rast kristala,kao ni Radcon ne mogu dugoročno ponuditi zaštitu, Radcon nije ispitan za provjeru razine njegovog poboljšanog učinka.

 

48.Dali se Radcon može koristiti u situaciji negativnog tlaka?

Da, ali samo pod uvjetom da je područje koje će se obrađivati potpuno suho prilikom primjene, za omogućavanje kapilarne apsorpcije, nakon čega treba na negativnoj strani izvršiti potrebno zalijevanje, prije nego se voda povuče s pozitivne strane. Razlog tome je općenito,što je za rast kristala povoljnija primjena na strani negativnog tlaka, jer će kristali migrirati prema strani pozitivnog tlaka vode.

 

49.Dali se Radcon može primijeniti preko proizvoda s rastom kristala koji nije zadovoljio?

Da,dodatne kristalne smjese koje su bile neispravno pretjerano primijenjene, vrlo često stvaraju pukotine koje se same ne brtve i nastavljaju propuštati. Radcon može trajno popraviti takva neispravna mjesta, pod uvjetom da se radi o neispravnim mješavinama betona.

 

50.Dali Radcon može od prodiranja vode izolirati hladne ili nalivene spojeve, bez korištenja brtvi ili drugih detalja izvedbe građevinskih radova?

Da,ali nikada ne preporučujemo oslanjanje samo na Radcon, jer su ta područja sklona stvaranju šupljina. Jednostavno mogu postojati šupljine koje mogu biti prevelike,da ih Radcon potpuno ispuni, u svakoj situaciji.

 

51.Za postizanje hidroizolacijske kemijske reakcije Radcon se oslanja na slobodni topivi kalcij u betonu. Što se može napraviti na jako starim pokrovnim pločama koje su propuštale niz godina, što je dovelo do smanjenja sadržaja topivog kalcija?

Izgubljeni kalcij može se nadoknaditi otapanjem „svježeg“ građevinskog vapna u vodi i njegovim nanošenjem na pukotine, prije primjene Radcona. Vapno mora biti svježe, jer oksidirano vapno neće aktivno otapati. Rukovanje vapnom može biti opasno jer može doći do vrućeg agresivnog i korozivnog djelovanja.

ALTERNATIVNO-kalcijev acetat može se koristiti kao hrana ili katalizator Radonu, za zamjenu izgubljenog vapna u betonu.

Kalcijev acetat je prehrambeni acetat koji se koristi u pekarstvu i može se nabaviti u veleprodaji sirovina za prehrambenu industriju.

 

52.Radcon je bio primijenjen prema podacima i potvrđena je potpuna nepropusnost . Nakon nekoliko mjeseci suhog perioda, poslije primjene Radcona, pada kiša i neke pukotine počinju propuštati.

Ovo su samo tri poznata razloga za takvu pojavu:

  1. 1.Leteći pepeo tipa F ili vulkanski pepeo u smjesi izazvao je zatvaranje kalcija u strukturi Pozzolanskom reakcijom. Korištena je neispravna smjesa betona.
  2. 2.Postojale su velike pukotine i izvođač nije začepio njihovu donju stranu, za osiguranje razlijevanja proizvoda unutar same pukotine. Postignuto je slabo brtvljenje i takve pukotine zahtijevaju zatvaranje odozdo i ponovnu obradu Radconom.
  3. 3.Najčešća pojava propuštanja pukotina je ona na prometnim površinama, gdje maksimalno opterećenje može uzrokovati popuštanje strukture građevine, zbog otvaranja nestabilnih pukotina. Kod te pojave kišnica će ponovno aktivirati i zabrtviti te pukotine, dokazujući djelotvornost proizvoda. Kod takve pojave, Radcon sustav će ponovno popustiti i te nestabilne pukotine zahtijevat će čišćenje i postavljanje elastomeričkog materijala za prilagođavanje pomacima i postizanje potpunog učinka hidroizolacije.

 

53.Ako se Radcon smrzne u bačvama,dali će to uništiti njegovu djelotvornost/karakteristike?

Ako se Radcon smrzne, bitno je da se polako odmrzava,na 5-6 stupnjeva. Proizvod tada treba temeljito promiješati i zatim se može ponovno koristiti. Pored toga,treba napomenuti,da što je temperatura veća,Radcon će brže reagirati sa slobodnim kalcijem u betonu,jer se primjenjuje voda za olakšavanje reakcije amorfnog Radcon gela koji je tvrd kao staklo.

 

54.Ako vršimo popravak žbuke gdje je potrebno njeno razbijanje, što je potrebno napraviti kod nanošenja nove žbuke?

Osigurajte 100% da niti jedna žbuka za popravak ne sadrži smjese za hidroizolaciju,kao što su polimeri.Radcon mora biti apsorbiran na čitavoj površini,uključujući materijal za popravak. Do toga neće doći ako je isporučena žbuka s vlastitim sadržajem vodo-odbojnih materijala. Žbuke s bubrenjem kristala,kao što je naš Radmyx prihvatljive su zbog kompatibilnosti s Radconom i omogućavaju potrebno prodiranje nakon pripreme. Do toga ne može doći ako u takvim proizvodima postoje s hidroizolacijskim aditivima.

 

 

RADMYX 

 

1.Dali je Radmyx cementna kaša ultimativno rješenja za strukturu ispod razine tla?

Da, mi vjerujemo da je ovo najbolja alternativa za popravak curenja koja se dešavaju ispod razine tla.

 

2.Koja vrsta boje je pogodna za upotrebu preko Radmyx-a?

Svaka boja koja se koristi mora biti paropropusna npr.akrilna boja ili epoksidna boja, bitno da je na bazi vode. Izbjegavajte boje na bazi ulja budući da će se one ljuštiti ukoliko se upotrebljavaju preko Radmyx-a.

 

3.Može li se direktno na Radmyx zalijepiti kamen ili keramičke pločice?

Radmyx, kao i većina drugih hidroizolacijskih materijala neće dozvoliti upijanje, prionjivost ljepila neće biti dobra te će zbog toga doći do raslojavanja. Stoga je potrebnoprije ljepljenja kamena ili pločica nanijeti minimalno 10 mm debelu žbuku , a tek onda na žbuku lijepiti kamen ili keramičke pločice.

 

4.Dali je Radmyx pogodan za popunjavanje velikih pukotina i rupa u strukturama?

Velike pukotine je najprije potrebno premazati sa nekoliko slojeva Radmy cementne kaše.Na to se zatim nanese tanki sloj Radcon formule #7. Kada je to napravljeno, pukotinu je potrebno popuniti elastificiranom žbukom. Nakon toga,kompletnu površinu je potrebno premazati Radmyx cementnom kašom.Voda ne smije teći kroz mort/žbuku dok se ona stvrdnjava. To je moguće postići na taj način da se ona odvodi van tako da se postavi nekoliko odvodnih cijevi kako bi se samnjio pritisak vode i kako bi se omogućilo istjecanje iste.