Česta pitanja

Radcon česta pitanja
Radmyx česta pitanja
Koliko duboko prodire Radcon®?

Radcon prodire toliko duboko, koliko je potrebno da bi se postigla ispod-površinska izolacija, unutarnja membrana kod cementnih betona koja se sama obnavlja.

Radcon® je u praksi pokazao prodiranje do dubine od 60 mm u 140 godina staroj žbuci od mekog pijeska/vapna, između pješčanih cigli.

Rezultat je da je materijal za žbuku mnogo trajniji od originalnog proizvoda.

Testovi na Radconu® pokazuju prosječno prodiranje od 14-17 mm na betonu kvalitete za ceste do 40 milja na sat (CSIRO). Nadalje, laboratorijsko ispitivanje materijala koje podržava NATA pokazuje prosječno prodiranje od 20 mm na betonu za brzine do 32 milje na sat (Warnok Hersey).

Što se događa ako dođe do pucanja betona, nakon izvršene hidroizolacije primjenom Radcona®?

Pod uvjetom da se radi o cementnom betonu (sklon ispiranju kalcija), imamo znanstveno dokumentirane dokaze koji pokazuju pukotine do 1,00 mm širine, uslijed slijeganja tla bez propuštanja vode s donje strane ploče (Sveučilište South Wales).

Kod pojave slijeganja terena u kišnim periodima, Radcon® je bubrio usporedno sa širenjem pukotina.

To je nadalje u trusnim područjima Tajvana,Saipana (Newcastle Australia).

Potresi su pomaknuli betonske objekte obrađene Radconom®, uzrokujući propuštanje kroz već postojeće pukotine. Kišnica je sama omogućila da se popravak odvija kroz nekoliko dana,stoga nisu bili potrebni nikakvi popravci.

U biti, Radcon® ostaje reaktivan u betonu sanirajući svaku daljnju pukotinu ili rascjep,pod uvjetom da u betonu ima slobodnog kalcija i da postoje vlažni periodi za bubrenje.

Kako Radcon® sprječava prodiranje soli i drugih kontaminanata do čelične armature?

Radcon koristi vodu za hidroizolaciju na isti način kao što djeluje Volclay (vulkanska bentonitna glina).

Samo, umjesto na površini, Radcon® stvara istu barijeru unutar prvih nekoliko milimetara betona tretiranog Radconom®.

Obzirom da testovi potvrđuju prodiranje hidroizolacije 14 do 17 mm u beton za brzine do 40 milja po satu, prodiranje vode ili soli u prva 2-3 mm nije bitno za trajnost strukture, jer bilo koja armatura ima iznad sebe sloj betona od 20 mm.

Gdje ne bi trebalo koristiti ili primjenjivati Radcon® za beton?

Kod primjene Radcona® potrebno je kapilarno usisavanje u suhi beton, prije zalijevanja vodom.

Zbog toga se Radcon® ne može primijeniti na vlažni beton, bilo da je samo vlažan ili da voda kroz njega prodire. Materijali sa rastom kristala bolje odgovaraju za ovakve primjene (npr. Radmyx™)

Radcon® se ne smije koristiti na betonskim površinama gdje su struktura betona i/ili postojeće pukotine kontaminirane s materijalima koji odbijaju vodu.

Očito, ako se voda ne može apsorbirati, onda se ne može ni Radcon®, tako da je njegova kemijska reakcija s cementnim betonom onemogućena.

Radcon® je općenito prikladan za sve površine iznad površine tla, uključujući primjenu kod svih spremnika za vodu.

Što se događa ako za vrijeme primjene Radcona® pada kiša?

Jako je važno da se Radcon® kapilarnim djelovanjem apsorbira u beton, što se obično vidi ako je suh na dodir, prije zalijevanja vodom.

Ako kiša padne na mokri Radcon®, za pretpostaviti je da će biti potrebna ponovna primjena Radcona®, kada se beton osuši.

Što se događa ako se proizvod ne zalijeva vodom prema uputama?

Kada Radcon® nakon primjene postane suh na dodir (2-6 sati nakon nanošenja), prvo zalijevanje je najvažnije za postizanje njegove trajne aktivnosti.

Drugo i treće zalijevanje ima ulogu omogućavanja dovoljnog širenja proizvoda unutar betona, za brtvljenje betonske strukture i postojećih pukotina.

Kako znate da koristite dovoljno proizvoda prilikom prskanja sprejem?

Na cementnim blokovima za brzine do 5 milja na sat koji su izloženi atmosferskom djelovanju, s jednom litrom Radcona® može se obraditi samo 1,5 m² površine. Na betonu za 50-60 milja na sat, litra Radcona® može pokriti do 8 m² površine (jednom litrom prosječno se pokriva 4-6 m² površine).

Kod primjene Radcona® mora se vidjeti kako proizvod teče po površini, da bi navlažio beton.

Jednostavno nanošenje na površinu, bez zasićenja, smatra se nedjelotvornim.

Kakva su poboljšanja trajnosti postignuta primjenom Radcona® na beton?

Nakon primjene Radcona® na cementnom betonu, više neće dolaziti do propuštanja strukture, armatura neće hrđati iako može doći do nepovoljnog djelovanja s donje strane koja nije obrađena.

Površine koje su obrađene Radconom® trajno će otkloniti lomljenje betona, sprječavanjem smrzavanja/odmrzavanja i oštećenja solju za odmrzavanje.

Daljnje testiranje pokazuje da područje djelovanja ima povećanu tvrdoću na 6 do 8 po Mohs skali, gdje je 8 ekvivalent granitu.

Koliki tlak vode podnosi Radcon® prije propuštanja?

Na Radconu® je izvršeno nekoliko takvih testova. Vjerojatno je do danas najznačajniji SINTEF Norway test koji pokazuje da Radcon® zadržava hidroizolacijski učinak pod tlakom od 400 m vodenog stupca.

U objavljenom rezultatu SINTEF-a radi se o betonskom cilindru koji je popustio pod tlakom od 400 m vodenog stupca.

Šteti li Radcon® okolišu?

Radcon® je jedna od najsigurnijih ikada razvijenih hidroizolacijskih tehnologija za okoliš. Zbog toga je Radcon® certificiran kao prihvatljiv za upotrebu u spremnicima pitke vode i pored toga je korišten u akvarijima sa slanom morskom vodom. Morske životinje spadaju među najosjetljivija stvorenja u dodiru s toksičnim naplavinama, odnosno u slučaju pristupa bilo koje toksina u materijalima.

Kakav je Radcon® u usporedbi s drugim materijalima za izolaciju, kao što su silani, siloksani i metilmetakrilati?

Radcon® ne samo da zamjenjuje sve trenutačno poznate kvalitetnije membranske izolacije, nego, naravno, zasigurno postaje najbolja svjetska tehnologija zaštite betona. Uobičajena sredstva za izolaciju, kao što su silani, siloksani, metilmetakrilati i čak silikati, mogu osigurati samo opću zaštitu betona, bez rješenja najslabije točke, odnosno postojećih pukotina. Izolacijska sredstva najčešće se koriste kao opća zaštita od oštećenja smrzavanja/odmrzavanja, prodiranja lebdećeg onečišćenja i donekle, od djelovanja soli za odmrzavanje. Očigledno je da je dvostruko oblaganje silanom koji sadrži 100% krute tvari, značajno skuplje uz istu cijenu, nego jedna primjena Radcona® za hidroizolaciju koja djeluje kroz čitav vijek trajanja betona.

Da li je Radcon® kompatibilan s drugim hidroizolacijskim proizvodima koji se koriste za dilatacijske spojeve?

Budući da Radcon® proizvodi gel od kalcijevog silikatnog hidrata, svi betonski proizvodi prijanjat će za beton koji je obrađen sa Radconom®. IPAK, budući da se Radcon® neodređeno aktivira vodom, ako za pojedinosti gradnje koristite akrilne membrane na osnovi vode, ti radovi moraju biti dovršeni prije Radcona®.

Što se događa kod obrade Radconom®, ako postoje nestabilne pukotine koje se šire zbog nestabilnosti ili greške strukture?

Niz godina aktivno smo pratili primjenu Radcona® na strukturno nestabilnim građevinama, na kojima smo ustanovili postojanje nestabilnosti. Ove građevine obično su loše riješena parkirališta, na kojima postoji opterećenje uslijed gibanja vozila. Za te primjene Radcon® je primarni materijal za hidroizolaciju betona, gdje se nestabilne pukotine rješavaju korištenjem elastomera za prilagođavanje pomacima, bez propuštanja.

Hoće li Radcon® izmijeniti izgled betona nakon primjene ili nakon dužeg roka?

Kod primjene Radcona® na betonu koji je zaliven vodom i pušten da se osuši, uvježbano oko uočit će lagano jačanje sjaja, zbog viška površinskih silikata dugoročno, neće doći do nikakvih vizualnih promjena, uključujući bilo koji oblik gubitka boje.

Nakon koliko vremena se Radcon® može primijeniti na beton?

Predlažemo prethodno vlaženje betona, 28 dana prije primjene Radcona®. Međutim, Radcon® se može primijeniti u roku od nekoliko dana, nakon nalijevanja betona.

Ako je period od nekoliko dana skraćen na nekoliko dana, izvođač mora biti spreman na kontrolu nakon 28 dana, zbog osiguranja da nije došlo do stvaranja novih većih pukotina, koje bi mogle zahtijevati ponovnu primjenu Radcona® na tim mjestima i daljnje zalijevanje vodom, za osiguranje 100 % hidroizolacije čitavog područja.

Kako beton treba pripremiti za primjenu Radcona®?

U svim slučajevima dajemo prednost postupcima pripreme vodom koja jamči da neće doći do kontaminacije betona. Ako se traže visoko kvalitetni agensi za pripremu, njih će sasvim sigurno trebati ukloniti mlazom vode ili pijeska zbog prodiranja Radcona® kod primjene.

Koliki je rok upotrebe Racona®?

Čak i kod polupraznog spremnika s poklopcem zatvorenim tako da ne propušta zrak, Radcon® se može čuvati neograničeno vrijeme. Prije primjene treba ga uvijek promiješati. Radcon® se ponaša slično kao i boja te se krute čestice, a naročito teški silikati talože iz otopine, stvarajući kruti talog na dnu bačve. Ispravnim miješanjem, te krute čestice opet će se disperzirati u otopini Radcona®.

Može li se Radcon® primijeniti tamo gdje su već bili korišteni drugi materijali za izolaciju?

Jasno je, da svi materijali namijenjeni odbijanju vode od betona, također odbijaju Radcon® i time sprječavaju njegovo prodiranje i postizanje krajnje hidroizolacijske reakcije.

Morate osigurati potpuno uklanjanje prethodnih neispravnih materijala. Ako su pukotine bile kontaminirane prethodnim materijalima, može se pokazati potreba brušenja uskim alatom, primjena Radcona® i postavljanje nestežuće žbuke.

Ubrzava li obrada Radconom® koroziju ili druga onečišćenja čelične armature?

Visoka lužnata narav cementnih betona pasivizira čelik i sprječava hrđanje. Ovdje ponovno visoka pH vrijednost Radcona® djeluje na točno isti zaštitni način. Testovi Univerziteta iz Novog Južnog Welsa zaista potvrđuju da Radcon® može povratiti lužnatost betona koji je siromašan lužinama.

Zadržava li Radcon® vlagu u betonu?

Ne, Radcon® je propusni sustav koji dopušta izlaz vlažnih isparavanja, dok istovremeno sprječava prolazak vodenih molekula i zagađenja, do čelične armature.

Kakav je učinak Radcona® u sprječavanju prodiranja goriva,ulja i masti u beton i utječu li ti materijali nepovoljno na djelovanje Radcon® proizvoda?

Navedeni materijali ne mogu prodirati u beton koji je obrađen s Radconom®. Na primjer, mast će uvijek ostaviti trajnu mrlju na obrađenom betonu. Beton obrađen Radconom® ne može biti trajno zamrljan mašću, jer će se mast očistiti budući da mast i navedeni proizvodi ne mogu prodirati u beton i zbog toga ne mogu izazvati trajni gubitak boje na napadnutim područjima. Nadalje, ti materijali ne mogu nepovoljno utjecati na djelovanje Radcona®, te će njihov učinak biti u potpunosti održan.

U kakvom obliku na tržište dolazi Radmyx™ dodatak, a u kakvom obliku premaz?

Radmyx™ dodatak betonu dolazi u obliku „koncentrata“ i kao proizvod nema ograničenja roka trajanja. Radmyx™ premaz je smjesa na bazi Radmyx™ koncentrata pomiješanog s vapnom, cementom i kvarcnim pijeskom. Kao proizvod ima rok trajanja 12 mjeseci od trenutka proizvodnje.

Na kakav način se odvija reakcija Radmyx™-a u betonu i stvaranje kristala?

Čestice Radmyx™-a se vežu sa česticama cementa u betonu i ostaju u stanju mirovanja, sve do trenutka dok ne dođu u dodir s vodom. Kad dođu u dodir s vodom (koja do njih može doći kroz kapilare betona koje nastaju nakon sušenja betona ili kroz pukotinu u betonu) u tom trenutku počinje proces formiranja vlaknastih kristala koji popunjavaju kapilare i postaju nepropusne za vodu.

Kako se Radmyx™ kreće kroz beton?

Radmyx™ se kroz beton kreće pomoću osmotskog tlaka, tj. da se čestice uvijek kreću sa mjesta visoke koncentracije u područje niske koncentracije.

Kako Radmyx™ utječe na recepturu betona?

Što se tiče recepture betona može se umanjiti količina vode za 3-5 %, granulacija agregata se treba kretati u omjeru 0-32 mm, i voda/cement faktor (V/C) treba se kretati od 0,45 do max 0,50.

Na kakav pritisak je otporan Radmyx™ dodatak?

Radmyx™ dodatak je otporan i na pozitivan i na negativan pritisak vode jer je on raspoređen u cijeloj masi betona.

Postiže li Radmyx™ tlačnu čvrstoću betona?

Radmyx™ podiže tlačnu čvrstoću za 12-17%.

Kako dodavati Radmyx™ dodatak?

Radmyx™ se može dodavati ili na betonari ili na gradilištu. Preporuča se dodavanjena betonari i miješanje u suhoj smjesi za beton prije dodavanja vode. Međutim kako je u puno slučajeva teško zadovoljiti zahtjev da se beton u koji je dodan Radmyx™ treba ugraditi u roku 45 minuta (prije početka vezanja betona), tako se u velikom broju slučajeva Radmyx™ dodaje na gradilištu direktno u mikser sa betonom. Bitno je da se Radmyx™ kroz 1-2 minute (dok mikser radi) lagano istresa na beton. Nikada ne istresti Radmyx™ odjednom na jedno mjesto, jer u tom slučaju može doći do „formiranja gnijezda“ i tada se Radmyx™ ne može dobro izmiješati u betonu.

Koje još radnje treba napraviti da bismo bili sigurni da je ugradnja dobro izvedena?

Beton treba dobro vibrirati (protresti) kako u betonu ne bi ostale prazne šupljine. Beton nakon izlijevanja kroz naredna 3-4 dana treba održavati vlažnim (njega betona).

Kako treba njegovati beton nakon primjene Radmyx™ dodataka/premaza?

Nakon betoniranja površinu betona treba održavati vlažnom kroz naredna min. 4 dana. Isto tako nakon nanošenja premaza na zid, tu površinu treba 3-4 puta dnevno nekom prskalicom lagano vlažiti i to ponavljati naredna 3-4 dana.

Rješava li Radmyx™ izolaciju radnih spojeva?

Radmyx™ ne rješava radne spojeve. Zato uvijek gdje postoji mogućnost preferiramo ugradnju CEMflex VB limova koji su također na bazi kristalizacije, kao i Radmyx™ ili Quellmax Plus bubreću traku sa 72 satnom odgodom bubrenja.

Kako se rješavaju spojevi međukatne ploče sa zidovima, tj. na koji način riješiti „čelo“ međukatne ploče koja je u dodiru sa zemljom?

Nakon betoniranja temeljnih zidovi po sredini između armatura postavljaju se CEMflex VB limovi ili Quellmax Plus bubreća traka. Prije betoniranja međukatne ploče, na zidove se s obje strane lima ili trake trake nanese jedan jači sloj Radmyx™ premaza. Nakon što se premaz posuši može se početi betoniranje međukatne ploče. Nakon što se međukatna ploča betonira uz sve rubove (u širini cca. 50 cm posipa se Radmyx™ suha smjesa) Nakon toga vibrator će lagano protresti taj posip. Tako će Radmyx™ nanesen na površinu zida sa donje strane i na rubove međukatne ploče sa gornje strane štititi eventualni prodor vlage sa „čela“ međukatne ploče do armature i eventualno kroz ploču. Naravno da se u spoj međukatne ploče i idućeg zida postavlja ili CEMflex VB lim ili Quellmax Plus traka i postupak ponoviti na svim spojevima međukatne ploče i zidova sve dok se ne iziđe van razine zemlje.

Na kakav pritisak je otporan Radmyx™ kad se nanosi kao premaz na zid?

Radmyx™ premaz je otporan na pozitivan kao i na negativan pritisak vode.

Na kakvu površinu se može nanijeti Radmyx™ premaz?

Radmyx™ premaz se mora nanositi na vlažan beton, jer ako nema vlage u betonu Radmyx™ ne može reagirati niti započeti stvarati „kristale“. U kapilarama betona mora biti voda s kojom se Radmyx™ veže i stvara vlaknaste kristale koji su netopivi u vodi tj. vodonepropusni.

Radcon logo
Iskustvo u građevinskoj hidroizolaciji od 2004. godine

Naša lokacija

Strojarska cesta 2, 10000 Zagreb, Hrvatska
Mail: radcon@radcon-croatia.hr
Tel: +385 1 2441 293

Radno vrijeme

pon - pet:  8 - 16 sati
sub, ned: zatvoreno

Podaci o tvrtci

Radcon Croatia d.o.o.
IBAN: HR8525000091101155140
OIB: 00474084465
Reg. sud: Trgovački sud u Zagrebu
Članovi uprave: Dražana Ivanković 
Temeljni kapital: 20.000,00 kn
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram